KURALLAR, RİSKLER VE HASTALIKLAR BİLGİLENDİRME FORMU
Yeni Rotalar Doğa Yürüyüşleri, kulübü tarafından düzenlenen etkinliklerin ve eğitimlerin başlangıç ve bitim süreleri içerisinde yapılan çalışmalarda kulübün yetkilendirdiği, Rehberler, Yürüyüş Liderleri, Eğitmenler, Yardımcı Görevliler ve Yetkili İdareciler tarafından aşağıdaki hususlar tarafıma bildirilmiştir.
Doğa Yürüyüşlerimize yaşı ne olursa olsun, inişli çıkışlı açık alanlarda asgari 10 kilometre yürüyebilecek her sağlıklı birey katılabilir. Ancak, herhangi bir sağlık probleminiz varsa, daha önce hiç egzersiz yapmamışsanız veya 40 yaş üzerinde iseniz yürüyüşe başlamadan önce mutlaka sağlık kontrolünden geçmelisiniz. Katılımcı (lar), rehber ve yöneticilerin uyarılarını dikkate almak, var ise ameliyat, kalp, şeker, solunum yolu gibi hastalık durumları hakkında rehbere bilgi vermek zorundadır.
Doğa Yürüyüşlerimiz Trekking ya da Dağcılık disiplin kuralları doğrultusunda gerçekleştirilmekte olup, Piknik ya da Kır Gezisi ile karıştırılmamalıdır.
Doğada yapılan etkinlik ve eğitimlerin Hava Şartları (Fırtına ve/veya Soğuk), kar altındaki kaya yapısı, rota ve kayanın zorluk derecesi, çığ oluşumu riski, kar yapısı, sis, taş düşmesi, hayvan tehlikesi, bilgi yetersizliği, tecrübe eksikliği, malzeme yetersizliği, fiziksel yetersizlik, antrenman eksikliği, dikkatsizlik /Konsantrasyon/ Aşırı enerji harcanması ayarlanamaması, özgüven fazlalığı, telaşlanmak ve /kontrol kaybı vs. nedenleriyle risk içerdiğini dikkat ve önemle hatırlatırız.
Yürüyüş esnasında kesinlikle ön rehber geçilmez ve artçı rehberden geri kalınmaz. Özel Durumlarda rehberin bilgisi dâhilinde hareket edilir.
Rehberin İzlediği rotanın dışına çıkılmaz. Rehberlerden izin alınmadan gruptan ayrılma yapılmaz.
Dağ tırmanışı, Kaya Tırmanışı, Spor Tırmanış Eğitim ve Faaliyetlerinde, Antrenör, Eğitimci ya da kulüp tarafından yetkilendirilmiş Gözetmen nezareti dışında ferdi tırmanışlar ve etkinlik yapılması durumunda, kulübümüz ve üyeleri hiçbir şekilde sorumlu olmayacaktır.
Grup Düzenini, disiplinini bozucu hareket ve davranışlarda bulunulmaz.
Yürüyüş esnasında baton hariç ellerin boş olmasına dikkat edilir.
Keyfi durma ve yavaşlama yapılmaz. Fotoğraf Çekimleri esnasında boş alana çıkılır, arkadan gelenleri geçişine engel olunmaz.
Molalar etkinlik rehberinin talimatı ile başlar ve biter. Mola bitiminde hep birlikte yürüyüşe devam edilir.
Katılımcılarca; Kamp alanlarında hiçbir şekilde düzensizliğe meydan verilmez, Çevreye karşı duyarlı olunur ve Çevrenin kirlenmemesine özen gösterilir. Bireysel atık malzemeler toplanır ve dönüşümü olmayan atıklar kesinlikle doğaya bırakılmaz.
Etkinlik Süresince ALKOL ve SİGARA kullanılmaz, herhangi birini ihlal eden katılımcı, ikinci bir etkinliğe kesinlikle alınmaz. (Sigara içilmesine sadece büyük molada izin verilir.)
Tüm etkinliklerde, alkollü içecekler ile her türlü uyuşturucu ve psikotrop maddelerin kullanılması temin edilmesi, bulundurulması ya da satılması yasak olup bu durumunun tespiti halinde ve gerekli görüldüğü takdirde emniyet birimlerine ve ilgili diğer merciilere de gerekli ihbarlar yapılır.
Taş ve kaya parçalarının, doğadan gelebilecek herhangi bir sesin veya rehberin söylediklerini duyabilmek için kulaklıklı/kulaklıksız radyo, mp3 çalar vs. müzik aleti dinlenmez.
Rehber, Gerekli gördüğü durumlarda, ekibin güvenliliği için parkurun bir kısmını veya tamamını değiştirebilir.
Günü Birlik etkinliklere katılacak olanlar, isimlerini bir gün önceden yazdırmalıdırlar. Etkinliğe katılmaktan vazgeçenler ise isimlerini mutlaka listeden sildirmelidirler.
Araçlara hareketten 5 dakika önce isimler okunarak bilinirler. İsimlerini yazdırmadan toplantı noktasına gelenler ancak araçlarda boş yer kalması durumunda etkinliğe kabul edilirler.
Katılımcı etkinliğe başladığı araç ile ilk oturduğu koltukta geri döner. Keyfi araç ve koltuk değişimi yapılmaz.
Araçlara ana biniş yeri ve buluşma yeri her etkinlik öncesi katılımcılara bildirilir. Yol güzergâhı üzerinden alınacak katılımcı(lar) için araçta yer ayrılmaz. Geç kalanlar beklenilmez.
Uygun donanım ve malzeme ile gelmeyenler etkinliğe katılamazlar katıldıkları takdirde tüm sorumluluk kendilerinde olacaktır.
Günübirlik yürüyüşe katılacakların yanlarında bulundurması gereken malzemeler.
Ayak bileğini kavrayan, tabanı sert yürüyüş ayakkabısı, tozluk, orta boy (30-45 lt) ayarlanabilir sırt çantası, baton, düdük
Mevsimine göre uygun rahat ve koruyucu giysiler, yağmurluk, rüzgarlık, eldiven, Yedek kıyafet, çorap, şapka, Güneş Gözlüğü, Güneş kremi vs.
Günlük kumanya, Kuru üzüm, Fındık, ceviz gibi enerji verici yiyecekler ve ihtiyaca göre içme suyu
Yürüyüşlere gelirken teri emen, vücudu sıkmayan, rahat hareket etmenizi sağlayan giyecekler tercih edin. Tabanı doğa yürüyüşlerindeki araziye dayanıklı ve esnek yürüyüş için uygun spor ayakkabılarını tercih edin. Bileği saran yüksek konçlu ayakkabılar burkulmaları engelleyecektir. Çok büyük veya sıkan ayakkabılardan kaçının. Düztaban sorununuz varsa veya bel, kalça, diz, ayak bileği ile ayaklarınızda problem yaşıyorsanız, öncelikle doktor kontrolünden geçmeli ve gerekirse ayakkabı içine yerleştirilen tabanlıklarla yürümelisiniz. Çünkü herhangi bir basış anomalisi varsa yürüyüş sırasında eklemlere binen yük dağılımı eşit olmuyor. Bunun sonucunda da eklemlerin yaralanma riski artıyor.
Baton kullanmayı Tercih edin. Yürüyüş esnasında dengenizi sağlayacağı gibi eforunuzu asgari %30-40 artıracaktır. Çift baton ile yürümek ve batonların boyunu doğru ayarlamak kaliteli bir yürüyüş yapmanızı sağlar. 30-35 yaşlardan itibaren deformasyona uğrayan dizlerimizi korumanın en önemli yolu baton kullanmaktan geçer. Doğa yürüyüşleri ayakkabıları artık çok başarılı üretiliyor, ayaklarımızı çok iyi koruyor, ancak bu kez bütün yük dizlere biniyor ve dizleri koruyan bir şey yok. Bu nedenle özellikle inişlerde doğru baton kullanmanın önemi artıyor. Düzenli çift batonu doğru bir şekilde kullanan sporcularımız daha uzun yıllar bu sporu yapmaya devam ettikleri gibi, kaliteli bir yaşlılığa da Merhaba diyorlar. Baton konusunda rehberlerimize danışırsanız doğru boyutu ve yürümeyi size gösterecektir.
Yaşınız yolun yarısını geçmiş ve bu sporu uzun yıllar yapmak istiyorsanız, dizlerinizi daha güçlü korumak için çift batonun yanı sıra Balenli ve Patellalı Dizlik de kullanmanızı öneriyoruz.
Doğaya saygı ile çıkıyoruz. Flora ve faunaya gerekli özeni gösteriyoruz. Kalabalık gruplar ile gezerken doğada Göz Hakkı diye bir şey olmaz. Hiçbir sahipli bahçe veya tarladan bir şey almıyoruz. Sadece doğada kendiliğinden yetişen Böğürtlen, Ahududu, Yaban Mersini, Kuzu Kulağı, Kekik gibi bitki ve meyvelerden az miktarda topluyor veya tadına bakıyoruz.
Yine doğal hayata zarar vermeyecek şekilde gürültü kirliliği oluşturmayacak sessizlikte yürüyoruz.
Doğa Yürüyüşlerimize üye olmadan gelen tüm misafirlerin A (kolay) grubunda yürümelerine izin veriyoruz. Performansları çok iyi olsa dahi, Kulüp üyelikleri gerçekleşmeden B (zor) Grubuna kabul etmiyoruz.
Her yürüyüş öncesinde; Doğada yapılan aktivitelerin hava şartları, parkur zorluk derecesi, bilgi yetersizliği ve tecrübe eksikliği gibi kişiye bağlı birçok neden ile RİSK İÇERDİĞİ hususunu hatırlatıyoruz.
Yine her yürüyüş öncesinde; “YÜKSEK TANSİYON, KALP RAHATSIZLIKLARI, ASTIM GİBİ SOLUNUM RAHATSIZLIKLARI İLE ADALE/EKLEM ROMATİZMASI, EPİLEPSİ v.s. doğada tedavisi son derece güç olan hastalıklara sahip kişilerin doğa yürüyüşlerine kabul edilmeyeceği hususunu hatırlatıyoruz.
Doğa Yürüyüşlerimize kulübümüze üye olmayı düşünen kişileri bizleri, kulübümüzü ve yaptığımız sporu daha yakından tanıyabilmesi için 3 kereye mahsus olmak üzere yürüyüşlerimize kabul ediyoruz. Daha sonra üye olmasını rica ediyor ve üyeliği gerçekleşene kadar yeniden yürüyüşlerimize katılmasına izin vermiyoruz.
Doğaya çöp değil ayak izi bırakıyor ve fotoğraf alıyoruz.
Yürüyüşe katılanları rahatsız edici bağırışlar ve enerjimizi düşürecek dedikodular yerine doğanın doğal harmonisini dinlemeyi tercih ediyoruz.
İnsanların enerjisini ve kan dolaşımını artırmak, görme duyusunu ve diğer duyuları keskinleştirmek, kısacası yaşlanmayı durdurmak için kliniklerde ‘Dağ Havası Tedavisi’ uyguladıkları günümüzde; YENİ ROTALAR DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ KULÜBÜ ile birlikte herkese neşe dolu, sağlıklı, huzurlu ve mutlu yürüyüşler diliyoruz.
Sorumluluk Reddi; Katılımcı(lar), doğa Sporlarının tehlike ve risklerini bilerek kendi rızaları ile YENİROTALAR DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ KULÜBÜ etkinliklerine katılır(lar). Katılımcı(lar); YENİ ROTALAR DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ KULÜBÜ etkinliği süresi boyunca ve etkinlik dahilinde meydana gelebilecek herhangi bir olumsuzluk durumunda YENİ ROTALAR DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ KULÜBÜ ve/veya katılımcıların herhangi birini ve/veya Rehberini Sorumlu tutmayacağını, YENİ ROTALAR grubu üyeleri ve/veya Rehberi aleyhinde hiçbir şekilde yasal işlemde bulunmayacağı peşinen kabul ve beyan eder(ler). YENİ ROTALAR DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ KULÜBÜ olarak isimlendirilen instagram grubu üyeleri ve rehberleri meydana gelebilecek herhangi bir olumsuzluk durumunda hiçbir sorumluluk kabul etmeyecektir. İşbu 1(bir) yıllık program dahilinde bulunan erkinliklere katılacaklar tüm YENİ ROTALAR DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ KULÜBÜ kurallarını Kabul etmiş sayılırlar.